Деляна Лазарова

Българка спечели Международния конкурс за диригенти Siemens Hallé 2020

Деляна Лазарова триумфира в съревнование с близо 290 кандидати от 55 държави

Българката Деляна Лазарова (34 г.) е победител в първото издание на международния конкурс за диригенти Siemens Hallé 2020 (Siemens Hallé International Conductors Competition), което се проведе в Манчестър, Великобритания.

Тя впечатли журито с изпълнение на „Силата на съдбата“ на Джузепе Верди. Общо 287 диригенти от 55 държави взеха участие в конкурса. Второ място зае венецуелецът Родолфо Бараес, а третото – британецът Джоел Санделсън.

Първата награда включва двугодишен ангажимент като помощник на музикалния директор (главен диригент) на Оркестър „Хале“ (Hallé Orchestra) сър Марк Елдър. Освен престижната позиция, победителят получава и финансова премия от 15 000 британски лири. Лазарова ще оглави и Младежкия оркестър „Хале“. Тя ще заеме новата си длъжност през септември 2020 г.

„Да спечелиш това състезание е невероятно чувство. Аз съм изключително щастлива и изключително поласкана. За мен е голяма привилегия да работя със сър Марк Елдър и музикантите от Оркестър „Хале“, каза Лазарова.

„Беше седмица на огромно вълнение за всички нас да се срещнем и да работим с тези прекрасни млади диригенти в началото на кариерата им. При такива изключителни таланти изборът на победител беше много труден, но аз съм щастлив да приветствам Деляна като новия млад диригент на Оркестър „Хале“ и с нетърпение очаквам нашата съвместна работа“, сподели сър Марк Елдър.

Международният конкурс за диригенти Siemens Hallé се организира съвместно от Програмата за изкуствата на Siemens и Оркестър „Хале“.

Източник:economy.bg

Коментари